Bärbel Soetens-Gerbrandt  
Bärbel Soetens-Gerbrandt
 
     
 

EMDR / EFT

Wat is EMDR?


EMDR is een intensieve en krachtige therapievorm om vervelende ervaringen en trauma's te verwerken. Het doel daarbij is de herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen van hun emotionele lading te ontdoen. De letters staan voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en betekent zoveel als door oogbewegingen minder gevoelig worden en opnieuw verwerken. EMDR is een relatief nieuwe, in Amerika ontwikkelde psychologische behandelmethode.

Wat gebeurt er bij EMDR?


EMDR integreert succesvolle elementen van verschillende gangbare therapievormen en combineert deze met een zintuiglijke stimulatie van beide hersenhelften. Dat kunnen oogbewegingen zijn of het luisteren met een koptelefoon naar" klikjes", die afwisselend links of rechts worden aangeboden of afwisselende tikjes tegen de knieën of handpalmen. Dat gebeurt terwijl de cliënt aan het emotionele probleem denkt en zich daarbij focust op bijbehorende beelden, geluiden, gedachten en gevoelens. De therapeut zal regelmatig vragen wat er in gedachten naar boven komt.

De EMDR-procedure activeert een stroom van gedachten en beelden en ook gevoelens en lichamelijke sensaties. De cliënt volgt dan de meest opvallende verandering. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Vaak ontstaan tijdens het proces spontaan nieuwe gedachten of inzichten die een andere, minder bedreigende betekenis aan de ervaring geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest en steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon. Daardoor verdwijnen ook de klachten en zelfvertrouwen en positieve gevoelens nemen toe.

Waarvoor wordt EMDR gebruikt?


Mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk, een overval of een verkrachting en die achteraf last hebben van een stressstoornis (PTSS) hebben veel baat bij een behandeling met EMDR. Betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek toont aan, dat EMDR op dit moment de meest effectieve behandeling is op het gebied van traumaverwerking. Maar ook voor het verwerken van andere ervaringen die veel invloed op iemands leven hebben gehad, kan de methode worden gebruikt. EMDR is zeer efficiënt in het opruimen van oude blokkades.

EMDR wordt toegepast bij:
• posttraumatische stressstoornis,
• angsten,
• fobieën,
• depressies,
• weinig zelfvertrouwen,
• eetstoornissen,
• sommige lichamelijke klachten,
• pesterijen,
• kwetsuren of miskenningen in de jeugd.

EMDR is een kortdurende therapievorm. Maar omdat alle mensen verschillend zijn, is het niet mogelijk precies aan te geven hoe lang de behandeling van een bepaalde klacht duurt. EMDR-behandelingen zijn meestal ingebed in een totaalbehandelplan.

EMDR en coaching


Terwijl EMDR een zeer effectieve methode is om nare ervaringen een plaats te geven, krijgt het ook steeds meer toepassing in het coaching. Met EMDR sla je een brug naar je innerlijke bronnen. EMDR ondersteunt bij het implementeren van hulpbronnen en is heel goed te combineren met NLP-interventies.

EFT


EFT betekent Emotionle Freedom Techniques. Het is een soort een accupunctuur zonder naalden.
Het is een techniek, waarbij je op meridiaanpunten op je lichaam klopt, terwijl je je concentreert op het gevoel van het probleem. Op die manier verdwijnt de negatieve lading. De negatieve emotie ontspant als het ware.
EFT is een eenvoudige,veilige en krachtige methode om je te bevrijden van negatieve emoties. Ook als zelfhulpmethode is EFT zeer geschikt.

Klik hier voor het bekijken van de agenda.

 
     
 
  "GROEI
Wie stilstaat bij zijn groei, staat niet stil maar groeit."


GROEI <br>Wie stilstaat bij zijn groei, staat niet stil maar groeit.
 
 
  Tranceformare
Eindhoven

  040-2528606
  06-42316690