Bärbel Soetens-Gerbrandt  
Bärbel Soetens-Gerbrandt
 
     
 

Hypnotherapie

De NBVH geeft volgende definitie voor hypnotherapie:
"Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen."

Moderne hypnotherapie


Hypnotherapie is een van de oudste vormen van psychotherapie. In de moderne hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van trance in combinatie met andere technieken zoals regressie, NLP, cognitieve therapie, imaginatie, oplossingsgerichte therapie, EMDR, mindfulness etc. Hypnotherapie werkt met hypnose, maar hypnose op zich is geen therapie. Hypnose of trance is eigenlijk een natuurlijk verschijnsel dat spontaan optreedt, wanneer je sterk geconcentreerd bent op iets in je innerlijke ervaring. Het is een soort trance die je in je dagelijks leven wel eens meegemaakt hebt, bijv. als je zodanig in een boek verdiept bent, dat je de dingen om je heen niet meer bewust waarneemt. Toch blijf je de hele tijd bewust en alert. Hypnotherapie gebruikt trance om contact te maken met je onderbewuste. Hier zijn alle ervaringen en indrukken opgeslagen, die je in je leven hebt opgedaan. In trance kom je gemakkelijker in contact met vroegere ervaringen, emoties en gedachten die jouw leven kunnen beperken of blokkeren. Op die manier krijg je inzicht in datgene, dat zich bij jou innerlijk op onbewust niveau afspeelt. Hierbij ontstaan vaak nieuwe mogelijkheden en oplossingen en een grotere vrijheid om keuzen te maken.

Trance ontstaat ook wanneer je in een oud gevoel schiet en je niet meer in staat bent te beschikken over je vaardigheden en vermogens, die je normaalgesproken wel in je hebt. Een hypnotherapeut wordt nog wel eens onterecht gelijkgezet met een hypnotiseur. Een hypnotiseur brengt mensen onder hypnose, denk aan toneelhypnose, terwijl een moderne hypnotherapeut mensen helpt juist uit de trance te komen. Een emotioneel probleem kun je zien als een hypnotische toestand, een vernauwing van het bewustzijn, je bent niet in het hier en nu. Als hypnotherapeute ben ik erop gericht mensen te helpen, zichzelf uit deze conditioneringen of hypnotische toestanden te bevrijden, om hun te "onthypnotiseren".

Wat is lichaamsgerichte hypnotherapie?


Lichaamsgerichte hypnotherapie integreert het lijf van de cliënt in het therapeutische proces.
Je lichaam is namelijk in staat om herinneringen terug te vinden, die je geest vergeten is. Vaak ontstaat in dit proces een spontane trance die dan therapeutisch wordt benut. D.m.v. interventies uit de Bio-energetica, zoals beweging, ademhaling of stemgebruik maak je dieper contact met je lichaam en je gevoelswereld. Je gaat op die manier op zoek naar wat je lichaam je te vertellen heeft.
 
     
 
  "Wees niet wie je dacht te zijn, wees wie je wilt zijn."
Neil Donald Walsch

Wees niet wie je dacht te zijn, wees wie je wilt zijn.
 
 
  Tranceformare
Eindhoven

  040-2528606
  06-42316690