"Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou.

Paulo Coelho

Hypno-psychotherapie

Hypno-psychotherapie is een therapievorm waarbij trance voor therapeutische doeleinden wordt ingezet. Hypnotherapie werkt met hypnose, maar hypnose op zich is geen therapie. Hypnose of trance is eigenlijk een natuurlijk verschijnsel dat spontaan optreedt, wanneer je sterk geconcentreerd bent op iets in je innerlijke ervaring. Het is een soort trance die je in je dagelijks leven wel eens meegemaakt hebt, bijv. als je zodanig in een boek verdiept bent, dat je de dingen om je heen niet meer bewust waarneemt. Toch blijf je de hele tijd bewust en alert. Kenmerkend voor trance is de bewustzijnsvernauwing en de fixatie van de aandacht.

Hypno-psychotherapie gebruikt trance om contact te maken met je onbewuste. Hypnotisch (Ericksoniaans) taalgebruik is hierbij een van de belangrijkste middelen om het bewuste te omzeilen en het onbewuste te bereiken. Hier zijn alle ervaringen en indrukken opgeslagen, die je in je leven hebt opgedaan. In trance kom je gemakkelijker in contact met vroegere ervaringen, emoties en gedachten die jouw leven kunnen beperken of blokkeren. Op die manier krijg je inzicht in datgene, dat zich bij jou innerlijk op onbewust niveau afspeelt. Hierbij ontstaan vaak nieuwe mogelijkheden en oplossingen en een grotere vrijheid om keuzen te maken.

Trance ontstaat ook wanneer je in een oud gevoel schiet en je niet meer in staat bent te beschikken over je vaardigheden en vermogens, die je normaalgesproken wel in je hebt. Een hypnotherapeut wordt nog wel eens onterecht gelijkgezet met een hypnotiseur. Een hypnotiseur brengt mensen onder hypnose, denk aan toneelhypnose, terwijl een moderne hypnotherapeut mensen helpt juist uit de trance te komen. Een emotioneel probleem kun je zien als een hypnotische toestand, een vernauwing van het bewustzijn, je bent niet in het hier en nu. Je kunt dan spreken over symptoomtrance. Als hypnotherapeute ben ik erop gericht mensen te helpen, zichzelf uit deze conditioneringen of hypnotische toestanden te bevrijden, om hun te “onthypnotiseren”.

In de moderne hypno-psychotherapie wordt gebruik gemaakt van trance in combinatie met andere technieken zoals Inner Child therapie, regressie, NLP, cognitieve therapie, imaginatie, oplossingsgerichte therapie, EMDR, mindfulness, transactionele analyse, hartcoherentie, focussen etc.