"Geliefden komen elkaar niet zomaar ergens tegen. Ze waren altijd al in de ander verscholen."

Jalal Al-Din Rumi

Relatietherapie

Elke relatie kent haar ups en downs. Toch wanneer je merkt dat er een ongezonde situatie is ontstaan en je deze situatie niet meer samen kunt veranderen, kan relatietherapie je hierbij helpen. In veel gevallen is de onderlinge communicatie vastgelopen en is er weinig of geen verbinding of intimiteit meer met elkaar.

Bij relatietherapie staat de relatie tussen jou en je partner centraal en neem je samen met de therapeut jullie relatie onder de loep. Daarbij ligt de focus op het inzichtelijk krijgen van vastgeroeste patronen en interacties, zodat er weer een gezonde situatie ontstaat.
Samen gaan we op zoek naar de verwachtingen die jullie beiden hebben over de relatie. Wat maakt het zo lastig, elkaar te bereiken? Hoe effectief zijn jullie communicatiestructuren?
Communicatie is in elke relatie heel essentieel. Een goede manier van communiceren is niet vanzelfsprekend en gaat ook niet vanzelf.

Elke relatie bestaat uit een interactie van twee mensen met een eigen persoonlijkheid, opvoeding en verleden. Veelal ligt de diepere oorzaak van relatieproblemen in het verleden. De meeste relatieconflicten hebben te maken met “oude pijn”. Het is belangrijk zich daarvan bewust te worden. Door inzicht te krijgen in (onverwerkte) pijnlijke ervaringen, je verlangens, behoeften en je kwetsbaarheid, kun je leren hier beter mee om te gaan in de interactie tussen jou en je partner.
Je krijgt inzicht in jouw aandeel in de relatie. Je leert wat jij zelf kunt doen om de relatie aangenamer te maken.
Relatietherapie kun je alleen of samen met je partner aangaan.
Soms is het veiliger om eerst je eigen thema’s uit te werken middels individuele therapie. Neem gerust contact met me op als je meer wilt weten.

De uitkomsten van een relatietherapie hangen af van het proces dat jullie samen doormaken. In de meeste gevallen wordt de relatie weer nieuw leven ingeblazen en soms komen partners tot de conclusie dat het beter is om afstand van elkaar te nemen.

Echte magie in relaties
is afwezigheid van een oordeel over anderen.
Wayne Dyer